Revista a profesionistilor din domeniul sistemelor de securitate si celor interesati in a cunoaste tendintele de dezvoltare ale pietei de securitate din tara noastra si din lume.

DESPRE RAPORTUL DINTRE PROFESIONALISM ŞI RESPONSABILITATEA SOCIALĂ ÎN ROMÂNIA DE AZI

DESPRE RAPORTUL DINTRE PROFESIONALISM ŞI RESPONSABILITATEA SOCIALĂ ÎN ROMÂNIA DE AZI

Publicat de: Horia NICOLESCU

- O ANALIZĂ A DOMENIULUI SECURITĂŢII LA INCENDIU - Aplicarea și la noi a acestor principii verificate pe plan mondial, ar corecta și raportul dintre profesionalim și responsabilitate, întrucât profesionalismul primei zone conduce la responsabilitate (politici și direcții naționale trasate, soluții concrete asumate de către specialiști, în mod responsabil 100% etc.) pe când profesionalismul celei de a doua trebuie să conducă la eficiență (eficiența intervențiilor, reducerea pagubelor materiale și umane etc.). (citeste mai mult)

PREAMBUL

Raportul dintre PROFESIONALISM și  RESPONSABILITATEA SOCIALĂ este un subiect de mare actualitate, care se discută acum – într-o formă sau alta - în toată lumea; pentru profesioniștii domeniului de securitate din România el mai are însă acum și alte câteva aspecte particulare  care trebuie amintite:

• ARTS a fost recunoscută, de curând, ca asociație de utilitate publică. În această calitate, responsabilitățile sociale care îi revin se amplifică și acoperă întreaga arie națională. Cum ar trebui ea să acționeze în această nouă calitate?

• ARTS este membră a EURALARM, cea mai importantă organizaţie europeană din domeniul tehnologiilor şi serviciilor tehnice de securitate care,de curând, a fuzionat cu EUROFEU – devenind   acum cea mai complexă voce profesională aEuropei în domeniu, reprezentând sectoarele  ire, Security, Services and Extinguishing.

 • Tot de curând și pe cale de consecință, ARTSîmpreună cu alte două asociații profesionale ale domeniului (ASI – Asociația pentru Securitate la Incendiu și ARISI – Asociația Română pentru Ingineria Securitatii la Incendiu) au hotărât ă fuzioneze, încercând să reconstituie „în oglindă”,   a scară națională, modelul şi structuraEURALARM. Este dovada conștientizării și la noi a responsabilităților sociale majore care revin în acest moment profesioniștilor domeniului, precum și a faptului că „unirea face puterea” – altfel spus că împreună pot avea un impact  modelator mai Arh. Horia Mihai NICOLESCU, Vicepreședinte ASI mare și definitoriu asupra modernizării acestui domeniu din țara noastră. Care ar trebui să fie, în această situație, noile jaloane ale viitorului traseu (național și european) al acestei noi structuri?

Mă frământă de multă  reme, îndeosebi în ultima perioadă în care constatăm cu toții o scădere alarmantă  a profesioniștilor adevărați, cinstiți și bine intenționați următoarea întrebare: care trebuie să fie raportul corect dintre profesionalism și responsabilitatea lui socială? Un om cu responsabilitate socială  rebuie să fie și un bun profesionist sau un adevărat profesionist trebuie  să fie conștient de responsabilitățile lui sociale? La o minimă analiză, dacă prima variantă nu este obligatorie întotdeauna (poți fi conștient de responsabilitățile tale sociale fără a fi neapărat și un bun profesionist),   ea de-a doua variantă pare a fi cea strict obligatorie și necesară, fiind evident că un bun profesionist ar trebui să fie și responsabil de obligațiile pe care le are față de societatea în care trăiește și activează!

Și, prin prisma acestei judecăți, devin explicabile majoritatea „întâmplărilor” deloc  fericite care au avut loc în România, în ultima vreme. Ar fi de discutat aici și lipsa dorinței de implicare în „treburile cetății” a oamenilor de calitate, precum şi faptul că numărul adevaraților profesioniști s-a redus azi simțitor, în acord cu nivelul general profesional  al populației,  ambele urmând aceeași traiectorie. În consecință, nu ar trebui să ne mire acum lipsa adevăraților profesioniști în majoritatea domeniilor şi faptul că „responsabilitatea civică” s-a redus și ea la cote alarmante; în definitiv, fiecare domeniu trebuie să aibă „eroii” lui! 23 Alarma Arta de a tr^i  n siguran]^ numărul 1/2018 Ce face atunci restul societății? Acceptă o societate comodă („leneșă profesional”) în care cei care ar putea face ceva stau deoparte și așteaptă să facă alții sau strâmbă din nas atunci când oameni bine intenționați încearcă să propună alternative,  preferând să rămână neimplicați, în ideea că oricum nu iese nimic și n-are rost să își consume degeaba energia, mai ales când rezultatul este oricum „previzibil”*. Tocmai de aceea, mi-am intitulat acest material Despre raportul dintre PROFESIONALISM și RESPONSABILITATEA SOCIALĂ    ca un strigăt și semnal de adunare către profesioniștii responsabili ai domeniului (și încă mai sunt destui!) de a strânge rândurile, de a avea curajul să se implice în toate  acțiunile necesare îndreptării actualei situații inacceptabile din domeniul securității la incendiu din  România.

Și consider că recenta hotărâre de fuziune ale celor trei asociații profesionale din România (ARTS, ASI și ARISI) se înscrie tocmai în această tendință! Ce este de făcut ? Ca în majoritatea domeniilor-cheie ale societății (unde ecuația socială cuprinde mai mulți  factori) și aici  intervine încă un factor - FACTORUL EDUCAȚIE! Dacă o educație de calitate nu există, va rezulta o lipsă de adevărați profesioniști și, implicit, nu vor exista persoane responsabile care apoi să se implice  activ în viața societății (cu intenții curate și altruiste, că de alții avem – slavă  Domnului – prea mulți!). Analiza comparativă a societății românești cu toate societățile avansate de pe glob a arătat - fără nici  un dubiu – că factorul educațional este predominant/ esențial în „fasonarea” unei societăți moderne, capabilă să facă față provocarilor lumii de mâine - o  lume mult mai descentralizată și mai participativă, o societate mai diversificată față de cea actuală. În paralel fie spus, lumea de mâine a început deja să apară de azi, cu o rapiditate de dezvoltare înfricoșătoare și pe care  cei mai mulți dintre contemporanii noștri de pe plaiurile mioritice  nu îl realizează încă. În acest context, factorul educațional se dovedește, din ce în ce mai mult, factorul-cheie într-o așezare a societății românești pe o poziție onorabilă în toate domeniile lumii de azi și de mâine.  Din asemenea perspectivă, asociațiile noastre profesionale de profil  (ASI, ARTS, ARISI și altele) au o răspundere morală suplimentară față de societate în ceea ce privește educația cetățenilor în spiritul formării unei culturi proactive de securitate la incendiu.

În plus,  parcă pentru a sublinia acest aspect, ARTS a primit de curând și onorantul titlu de  „organizație de utilitate publică”, fapt care îi aduce noi responsabilități sociale. Astfel, scopul nostru trebuie să fie acela ca oamenii să ne ceară sprijinul nu din frică ci din convingere! iar astfel, nu vom lucra numai cu clienți ci vom avea și  parteneri de viziune asupra societății, pe care o  vom putea modela mai ușor împreună! Și, pentru că ne ocupăm de domeniul securității la incendiu, să tragem din nou un semnal de alarmă (al câtelea?): dacă vrem ca acest domeniu să se  modernizeze și el astfel încât să poată răspunde aș

Media

articol anterior « CUVÂNTUL PREŞEDINTELUI
urmatorul articol SECURITATEA INTEGRATĂ »

Te mai poate interesa

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Zona 4 de reclame