Revista a profesionistilor din domeniul sistemelor de securitate si celor interesati in a cunoaste tendintele de dezvoltare ale pietei de securitate din tara noastra si din lume.

OPORTUNITATEA UNEI NOI PROROGĂRI DE TERMEN VERSUS APLICAREA REGLEMENTĂRILOR ÎN VIGOARE

OPORTUNITATEA UNEI NOI PROROGĂRI DE TERMEN VERSUS APLICAREA REGLEMENTĂRILOR ÎN VIGOARE

Publicat de: Catrinoiu

Tocmai pentru a anihila unul din argumentele (reale) al celor cu poziție pro-prorogare și demontarea susținerii de către asociații și patronate este nevoie de o corecție legislativă pe care autoritatea să o finalizeze cât mai rapid, în sensul de a se clarifica nevoia de securitate și limita de acceptabilitate pentru aceste mici entități.

Pornind de la premisa că mă adresez unor persoane avizate în materie, aduc în atenția dumneavoastră o temă care în scurt timp, va reapare pe agenda publică. Mă refer la oportunitatea unei noi prorogări de termen privind obligația entităților de elaborare a analizelor de risc la  securitatea fizică, prevăzută de HG nr.301/2012 și Instrucțiunea ministrului afacerilor interne nr.9/2013. Încă de la început, evidențiez faptul că o nouă prorogare de termen este inoportună, și în continuare, voi încerca să motivez opinia personală și parcursul derulării unor manevre de  culise. Anticipez interesul anumitor oameni de afaceri pentru eliminarea acestei obligații, prin metode subversive cu omiterea beneficiilor acestui proces de management al riscului, care poate să ofere un control al pierderilor și o stabilitate a afacerii. Experiența anilor precedenți, ne  arată că începând cu luna mai/iunie, se plasează subiectul în mass-media, iar pentru crearea unui puternic impact mediatic se folosesc diverse sintagme jurnalistice: o nouă taxa/ corvoadă pentru firme, taxa de protecție impusă de foștii ofițeri....., astfel încât să genereze o  presiune mediatică asupra autorității, respectiv a conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române, care să determine inițierea unui nou proiect de prorogare. Pentru cei avizați este deranjant că propunerea respectivă nu este susținută pe baza unor  argumente solide și reale. În plus, pentru a da greutate poziției se caută aliați și prin vocea unor reprezentanți ai asociațiilor sau patronatelor, care încearcă subiectiv să tranșeze lucrurile în direcția dorită. O nouă prorogare de termen nu mai este justificată din mai multe  onsiderente:

OPORTUNITATEA UNEI NOI PROROGĂRI DE TERMEN VERSUS APLICAREA REGLEMENTĂRILOR ÎN VIGOARE
Col (r) Ing. Aurel Catrinoiu,
Consilier CENTRUL RIVERGATE SRL

• Amânarea termenului se produce după o prorogare succesivă de 5 ani, ceea ce dovedește inconsecvența și incoerența în materie de legiferare a inițiatorului. Altfel spus, Ministerul Afacerilor Interne a propus și susținut un proiect de act normativ care este inaplicabil o perioadă de 5 ani.
• Din datele publice, în toate rețelele reprezentative pentru mediul de afaceri cu unități la nivel național din domeniile de retail, distribuție carburanți, asigurări, transporturi au realizat analizele de risc pentru subunitățile teritoriale și au contracte în derulare cu evaluatori autorizați.
• Potrivit datelor prezentate într-un studiu realizat de Asociatia Analiștilor Financiari - Bancari din România – AAFBR în anul 2017, se preciza că pentru anul 2015 au depus bilanțuri contabile 651.499 firme, dintre care 179.484 nu au avut  activitate. La acest moment, este greu de apreciat gradul de conformare al firmelor, este de remarcat ca în procent majoritar (peste 85%), unitățile cu cerințe minimale și-au implementat deja măsurile de securitate fizică potrivit rapoartelor de evaluare și tratare a riscurilor, însă la nivelul celorlalte unități nu sunt încă disponibile  datele, autoritatea derulând activități în acest sens.
• Măsura este inech itabilă față de cei care au  mplementat în mod voluntar, obligația încă din anul 2014, cum ar fi: sectorul bancar, inclusiv CEC Bank, Poșta Română, Metrorex, CFR, Hidroelectrica, Romgaz, sectoarele aeroportuar, retail, distribuție carburanți, farmaceutic, unități de  nvățământ, sedii primării, etc., iar anul acesta se împlinește termenul de 3 ani pentru o nouă revizuire (actualizare) a analizelor de risc

 

Media

Te mai poate interesa

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Zona 4 de reclame